Allt om Ingvar Kamprad

Majoriteten av alla människor i världen känner till varuhuset IKEA. Varuhuset finns i flera länder och har många besökare och massa hem är inredda med möbler och accessoarer från IKEA. Hur startade allt? Vem grundade IKEA? Historien bakom det blågula varuhuset är väldigt intressant och många känner inte till hur allt startade. IKEAs grundare är Ingvar Kamprad, som började sin karriär i tidig ålder genom att sälja tändstickor. Han har rötter i Tyskland, hans farfars far var en rik godsägare i landet. IKEA grundades år 1943, namnet på företaget kommer från grundarens namn och adress.

Kamprads intressanta bakgrund

Det finns saker du antagligen inte visste om Kamprad. Han föddes den 30 mars 1926. Han var väldigt driven från tidig ålder, och startade sin karriär när han var fem år genom att sälja tändstickor. IKEA grundades redan 1943 men på den tiden kunde man enbart handla via postorder. Ingvar Kamprad är dyslektiker och på grund av att han hade svårt att komma ihåg varornas lagernummer fick de istället olika namn. Två exempel är den välkända bokhyllan Billy och byrån Malm. Tidigare rankade tidningen Forbes Kamprad som en av världens tio rikaste män. Han har skänkt mycket pengar och varor till olika välgörande ändamål.

Kamprad ber om ursäkt för samröre med nazister

1994 avslöjades det att Ingvar Kamprad var medlem i den fascistiska Nysvenska Rörelsen 1942. Innan det var han medlem i andra liknande rörelser. Kamprad har pratat öppet om sin medverkan i dessa rörelser och han har även bett om ursäkt för sitt samröre med nazisterna. Han har kallat detta samröre för sin ”ungdoms sjukdom”. Ett av de flera välgörande ändamålen som han har donerat pengar till är stöd till flyktingläger, något som indikerar att han ångrar sitt samröre med de ovannämnda rörelserna. IKEAs grundare är en stor förebild, inte bara när det gäller företagsamhet men även alla andra viktiga insatser han har gjort i samhället.