Arne Jacobsen

Arne Jacobsen har kallats för den danska möbeldesignens urfader. Det var han som stod för några av de mest kända formgivningarna genom alla tider när det kommer till danska möbler och han inspirerade möbeldesigners från hela Skandinavien. Särskilt uppskattad har han varit i sitt hemland Danmark där han ses som en av de största konstnärerna som landet någonsin har fostrat. Även i Sverige har han länge haft ett högt anseende och hans möbler finns i såväl svenska hem som på museum runt om i landet. Efter hans död har flera andra välkända möbelkonstnärer fortsatt i hans stil, vilket gör att hans arv lever vidare än idag.

 

Ett av Arne Jacobsens viktigaste bidrag till möbeldesignhistorien är den konstnärliga inriktningen funktionalism. Även om det inte var Jacobsen själv som var upphov till rörelsen – som sträckte sig alltifrån design till arkitektur – menar många bedömare att han var en av de viktigaste frontfigurerna som gjorde att den fick ett internationellt anseende. Faktum är att Jacobsens liv dock hade kunnat se helt annorlunda ut. I sin ungdom tänkte han bli murare, men han ändrade bana i livet, vilket många möbelintresserade människor är tacksamma för. Det var hans arkitekturstudier som gjorde att han först kom in på spåret med design och planritningar som han sedan vidareutvecklade under hela sitt liv.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Några av Jacobsens verk är mer berömda än andra. Dit kan fåtöljen Ägget räknas som är en av de mest ikoniska möblerna som någonsin har producerats av en nordisk möbelkonstnär. Den kom till i slutet av 1950-talet och blev snabbt en enorm succé i såväl Danmark som andra delar av Skandinavien och Europa. Den har bland annat ställts ut på Moderna muséet i Stockholm eftersom den bedömdes ha ett stort värde för den nordiska konsthistorien och den är fortfarande efterfrågad av köpare. Det är också en möbel som är populär bland pirater som väljer att kopiera den utan licens.

 

En annan viktig möbel som Jacobsen ligger bakom är stolen Sjuan. Den har precis som Ägget tillhört storsäljarna bland Jacobsens designade möbler. När du inreder ett rum är det viktigt att hitta harmonin mellan möbler och konst på väggen. Om du vill hitta din egen stil kan du besöka photowall.se.