Att bli möbeldesigner

Den som är intresserad av design och heminredning har under de senaste åren fått mycket hjälp på traven att göra verklighet av sina drömmar. Medan det tidigare var konstnärer förbehållet att få ägna sig åt skapande aktiviteter på arbetstid har det nu uppkommit en lång rad olika yrken där det är formgivning som står i fokus. Ett av dem är möbeldesigner, där du kan använda din kreativitet för att designa möbler.

 

Det är något som efterfrågas av allt fler konsumenter, vilket gör att du kan använda din kompetens till att antingen anställas i ett existerande möbelföretag eller starta en egen firma med möbeldesigninriktning. Att jobba med möbeldesign är ett kreativt och utmanande yrke eftersom det kräver att du lyckas vara originell och skaffar dig ett eget bildspråk. För att lära dig de grundläggande kunskaperna inom yrket kan en utbildning vara bra.

 

En högskoleutbildning är inget formellt krav för att du ska få jobba som möbeldesigner, men det hjälper definitivt till – både när du ska utveckla din egen förmåga och när du ska söka anställning eller starta eget. Tack vare en ökad efterfrågad på att försörja sig som möbeldesigner finns det nu flera utbildningar av god kvalitet som utbildar dig till just det. Göteborgs universitet har något som kallas Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä. Där lär du dig att hantera material med fokus på trä, som är det vanligaste materialet som en möbeldesigner arbetar med, utifrån ett både teoretiskt och praktiskt perspektiv. Efter de 180 högskolepoängen – tre år – som utbildningen innebär har du rätt kompetens för att arbeta som möbeldesigner.

 

Om du är ute efter en kortare utbildning vid en folkhögskola finns det andra alternativ. På Grebbestads folkhögskola finns en ettårig kurs inom Möbelhantverk som även den inriktar sig på trä. Det är en utbildning som både syftar till att ge dig specifika kunskaper inom möbeldesign och att utbilda dig på ett bredare konstnärligt plan. Därför ingår exempelvis krokiteckning och utställningsteknik i kursen.

 

När du har gått färdigt din utbildning och känner dig redo för att ge dig ut i arbetslivet kommer du att ställas inför beslutet huruvida du vill bli anställd i ett företag eller om du vill starta en egen möbelfirma. Vilket beslut som är bäst för dig beror på en kombination av faktorer, som din egen personliga situation och hur arbetsmarknaden ser ut på din ort. Att välja att starta eget är för många en chans till att göra precis vad de vill, men det kräver också mycket arbete. Genom att kontakta ett företag som Fakturino kan du som egenföretagare få hjälp med att jämföra factoring och på så sätt lätta på din egen arbetsbörda.

Att bli möbeldesigner 2

Taggar: