Kända möbelformgivare och deras verk

Många går kanske genom livet utan att närmare reflektera över vilka tankar och idéer som ligger bakom möblerna i hemmet. För vissa är nämligen möbler något som uteslutande handlar om funktion medan det för andra är en viktig inredningsdetalj. Möbeldesign är något som fångar många konstnärers intresse. Förr var det bara en viss del av den välbärgade klassen som hade råd att utvecklas inom sådana yrken – arbetarklassen jobbade på åkern eller i gruvorna – men det finns exempel på möbeldesigners som arbetade redan under 1700-talet eller ännu tidigare.

 

Ett av de mest berömda exemplen på det är Georg Haupt, som hade sin storhetstid under mitten av 1700-talet. Han var en av de tidigaste berömda möbelformgivarna i Sveriges historia, men han var inte ens först med yrket i sin släkt: farfadern Jürgen kom från Tyskland till Sverige och snickrade också möbler. Georg utbildade sig under en period när rokoko var dominerande, men när han fick lära sig om det klassicistiska hantverket skapades en blandad stil som är så kännetecknande för Haupt. I dag är Haupts möbler hett villebråd på marknaden och den som har en äkta Haupt-möbel kan få miljontals kronor för den vid en auktion.

 

En senare möbeldesigner, men av samma dignitet, är Carl Malmsten. Han är nog mer känd för den breda allmänheten än vad Haupt är tack vare att fler av hans verk har producerats och letats sig in i svenska hem. Även om det ställdes höga krav på verkstädernas tillverkningskompetens för att förhindra att möblerna var av undermålig kvalitet har Carl Malmstens möbler ändå fått ett brett genomslag och de är lätta att känna igen tack vare dess karaktäristiska utformning. Något annat som också är typiskt för Malmsten är att ge möblerna annorlunda namn. Om någon säger att de har en Jonas Love, Lata Greven eller Hemmakvällar hemma så är det Malmstens möbler de syftar på och ingenting annat.

 

En samtida möbeldesigner med Malmsten var Alvar Aalto, som var som mest verksam i vårt grannland Finland. Även om han kanske är internationellt känd som byggnadsarkitekt lade Aalto ner en ansenlig mängd tid på att designa möbler. Faktum är att det länge var hans levebröd eftersom han till och med startade sin egen inredningsfirma vid namn Artek. Där kunde han tillverka sina egna kreationer som än i dag tillverkas i nya exemplar, vilket visar Aaltos tidlösa sinne för design och formgivning.

Kända möbelformgivare och deras verk 1

Taggar: