Dörrar – en ibland bortglömd möbel

När man pratar om inredning finns det en detalj som man ofta glömmer bort, men som kan göra stor skillnad för det intryck som ett rum gör, nämligen dörren. Oavsett om man pratar om ytterdörrar eller innedörrar finns det en estetisk och en praktisk tanke bakom dörrens utformning, precis som det gör bakom alla möbler i ett hem.

Den typ av dörr som de flesta tänker på när de hör ordet ”dörr” är sannolikt en slagdörr, vilket helt enkelt beror på att det är den vanligaste typen av dörr, både som ytterdörr (framförallt till bostäder) och som dörrar inomhus. Slagdörrar kan variera stort till utseendet, men det som de har gemensamt är att de hänger vid dörrkarmen på gångjärn. Alla slagdörrar kan därför öppnas eller stängas genom att dörrbladet är vridbart fäst vid ena karmsidstycket. Om man använder sig av svänggångjärn går det att öppna en slagdörr åt båda hållen, men det allra vanligaste är att de bara går att öppna åt ena hållet. Fördelen med slagdörrar är att de är lätta att låsa, vilket gör att de passar som ytterdörrar. En nackdel kan vara att de tar upp ett visst utrymme i rummet åt det håll de öppnas, vilket man måste ha i åtanke när man möblerar resten av rummet. Om du letar efter en ny slagdörr till ditt hem, hittar du ett stort utbud av dörrar för alla smaker på Byggmax.se.800px-Tür,_Villa_Boscoreale

En annan vanlig typ av dörr, som vi sannolikt ser varje dag utan att fästa så stor vikt vid det, är skjutdörren. Skjutdörren öppnas genom att dörren skjuts åt sidan, oftast genom att den glider eller rullar på en skena som den är upphängd på eller på annat sätt fäst vid. Den vanligaste formen av skjutdörrar är automatiserade sådana, vilka man kan se vid ingången till de flesta affärer, till sjukhus och till andra allmänna byggnader.

Det är dock inte heller ovanligt att man ser roterdörrar på sådana platser. Dessa dörrar karakteriseras av att de snurrar runt sin egen axel. Också dessa kan vara automatiserade, och drivas av en liten motor, som gör att de snurrar konstant. Det finns dock också varianter som man själv får trycka framåt för att passera genom.

Taggar: