Ernst Spolén

Ernst Spolén föddes 1880 i Halmstad som sonen till prosten Johannes Spolén. Han växte således upp på prostgården i Fryksände socken. Han skulle dock inte bli kvar där länge under sitt vuxna liv. Som 23-åring tog han examen vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Där hade han också blivit vän med Ivar Arosenius, som redan då var konstnär men som ännu inte var känd. De två vännerna blev släkt med varandra två år efter Spoléns examen, då han gifte sig med Arosenius syster, Ingegerd. Tillsammans flyttade de nygifta till Stockholm, där Spolén fortsatte sina studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna, närmare bestämt på akademiens arkitektlinje. Han utexaminerades redan 1906, och tog därefter anställning hos tre framstående arkitekter i tur och ordning: Torben Grut, Ernst Stenhammar och Ivar Tengbom (som är arkitekten bakom Konserthuset i Stockholm).800px-Salen_tre_kronor_2012a

Spolén skulle sedan hamna mitt i ett av det tidiga 1900-talets största byggprojekt, nämligen Stockholms stadshus. Han arbetade där under arkitekten Ragnar Östberg, och blev 1916 ansvarig för möbelinredningen i huset. Han formgav då själv möblerna i både salen Tre Kronor och i husets paradsal, Gyllene Salen, med gyllene mosaik på väggarna. Till Gyllene Salen skapade Spolén ett avlångt bord i ek med förgyllda sidor, liksom en uppsättning sittpallar klädda med läder att placera runt bordet och längs med väggarna. Möblerna är lägre än vanligt för att de inte ska skymma den mosaikkonst som finns på väggarna, skapade av konstnären Einar Forseth. Till salen Tre Kronor skapade Spolén bland annat ett stort ekskåp med hemliga fack och dolda nyckelhål, som pryds av träfigurer föreställande viktiga personer ur Sveriges historia, till exempel Gustav Vasa, Alfred Nobel, August Strindberg, Carl von Linné, Heliga Birgitta och Carl Michael Bellman.

Från och med 1946 bedrev Forseth så till slut en egen arkitektverksamhet, och arbetade inte under någon. Förutom sina verk som arkitekt och möbelformgivare har Spolén även haft mindre kända karriärer som författare och akvarellmålare. Han var verksam fram till 80 års ålder.

Om du tycker mycket om möbeldesign och vill välja möblerna i ditt hem omsorgsfullt kan det vara en bra idé att köpa dina möbler på nätet. På till exempel Shopello.se kan du enkelt få överblick över ett stort utbud av möbler, och välja i lugn och ro enligt din smak.

Taggar: