Formgivning av trädgårdsmöbler

Människan har använt sig av utemöbler under mycket lång tid. De äldsta exemplaren av utomhusmöbler som man har hittat fanns i Pompejis trädgårdar. När man formger trädgårdsmöbler finns det särskilda aspekter man måste ta hänsyn till som på olika sätt begränsar de valen som möbelformgivaren kan göra. En sådan aspekt är till exempel materialet som möblerna tillverkas av. Det måste vara slitstarkt och tåligt för att klara av att stå ute i ur och skur, och nötas av både sol (som bleker och torkar ut) och regn (som kan få vissa material att rosta). Möblerna som hittats i Pompeji är utmärkta exempel på god trädgårdsmöbeldesign, eftersom de har bestått i närmare 2000 år (även om de visserligen är långt ifrån i nyskick numera).800px-Garden_chairs_and_table,_Birkenhead_-_DSC09774

En trädgårdsmöbelgrupp som formgivits med just tåligheten i åtanke är Lärkan, som är gjord av svensk kärnfuru. Det man har tänkt är att furu som material länge har använts till exempelvis dörrar och fönster, som ju skapas för att hålla under mycket lång tid. Den typen av material ville man använda till dessa trädgårdsmöbler. Förutom att det är hållbart är träslaget också närproducerat och klassiskt svenskt, och känslan man ville fånga var den av ”man tager vad man haver”. Plankorna i bordet har till exempel olika storlek för att man ska kunna använda så stor del av trädet som möjligt, något man också gjorde förr i ladorna och uthusen: man använde de virkesdimensioner som fanns att tillgå. Designerna som står bakom möbelgruppen är Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom.

I övrigt måste en formgivare av trädgårdsmöbler naturligtvis ta hänsyn till samma saker som andra formgivare, till exempel funktionalitet. Just funktionalitet är huvudfokus i trädgårdsmöbelgruppen Karin, som har designats av en designstudio i Stockholm. Formgivarna hämtade inspiration från det enkla i konstnärsparet Karin och Carl Larssons klassiska, svenska stil när de skapade möblerna, som är gjorda av äggoljetemperabehandlad furu och värmebehandlad ask. Möblerna är naturfärgade med små inslag av starka färger här och där, och det som utmärker dem är att de är enkla att montera upp och montera ned, och att de har ett inbyggt upphängningssystem som gör att de lätt kan förvaras under vinterhalvåret.

Om du vill köpa vackra möbler till din trädgård med en väl genomtänkt formgivning, som inte kostar en förmögenhet, hittar du billiga trädgårdsmöbler på Buildor.se.

Taggar: