Möbeldesign och formgivning genom historien

Möbeldesign och formgivning av möbler är en konst som utövats sedan urminnes tider. De första kända stolarna som man har funnit vet man härrör från cirka 1000 år f.kr. Före 1800-talet var alla möbler handgjorda. Möbler designades och tillverkades utifrån beställningar som man fick. Det var ytterst begränsat med möbler som producerades i en serie för försäljning till flera kunder. Under 1700-talet så reste möbeltillverkare runt land och rike och tillverkade möbler på beställning från gårdarna, oftast tillverkades möblerna på plats. Även om de flesta gårdar tillverkade sina egna möbler så beställda man möbler från kringresande möbeltillverkare för att ställa i finrummet.

Från 1500-talets början fram till slutet på 1800-talet designades och tillverkades möbler efter olika stilar. Detta innebar att man kunde beställa flera olika möbler som bord, stolar, byråer, skåp och fåtöljer som gick i samma stil. Det har blivit en del stilar genom århundradena och några som är värda att nämna är exempelvis renässans, barock, rokoko, gustaviansk stil och jugend. Idag kan möbler som tillverkats inom dessa stilar vara mycket värdefulla därför att dessa möbler tillverkades för hand. Ofta höll möblerna en hög kvalité och är, på grund av att så få tillverkades, väldigt sällsynta.Möbeldesign och formgivning genom historien 11

I början på 1800-talet började man att serieproducera möbler i fabriker vilket innebar att man både kunde pressa priserna, och även att det fanns möbler som man kunde sälja utifrån att visa upp ett demoexemplar eller en bild. När väl serietillverkningen fanns så började vi också få tillgång till anpassade möbler som exempelvis köksbord och köksstolar, sovrumssoffa och sovrumsbord eller sängkammarskåp och sängbord. Nu började möbeldesigners och formgivare av möbler att arbeta med fabriker för att serieproducera sina möbler, vilket också innebar att möblerna även fick genomgå tester avseende funktion, hållbarhet och form innan de började serietillverkas.

Efter andra världskriget så blev möbeldesign även en viktig del i inredningsdesign, där möbler, tavlor, färger och belysning skulle matcha varandra. Detta innebar att möbeldesigners började formge möbler utifrån den inredning som fanns och även tog fram möbelserier avsedda för specifika inredningsmiljöer. Under 1950-talet togs många möbler och inredningsdetaljer fram som exempelvis soffor, stolar, tavlor och fina grafiska posters som gick i samma stil. Dessa möbler och inredningsdetaljer användes ofta på restauranger och i andra publika lokaler på uppdrag av företag, som exempelvis Coca-cola, för att marknadsföra en livsstil som var kopplad till deras produkt.

Idag genomförs oftast möbeldesign och formgivning med hjälp av modelleringssystem i datormiljö till skillnad mot tidigare då oftast handgjorda ritningar låg som grund för beställning och tillverkning.

Taggar: